Αποστάγματα - Ποτό

Cocktails που ωριμάζουν – Ας δοκιμάσουμε.

Όσοι αγαπούν τα καλά cocktails, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό: cocktails που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια!

Το γεγονός ότι το αλκοόλ αλληλεπιδρά με το ξύλο, είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Συνεπώς, ένα από τα σημαντικότερα στάδια στη διαδικασία παραγωγής κάθε αλκοολούχου ποτού είναι η επιλογή του βαρελιού που θα αποθηκευθεί και ο χρόνος που θα παραμείνει σε αυτό. Από την επιλογή αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το χρώμα και ο μεγαλύτερος αριθμός επιγεύσεων του τελικού προϊόντος.

Η ωρίμανση του αλκοόλ είναι μια παλιά τέχνη. Η ωρίμανση cocktails όμως, αν και ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, είναι πολύ πιο πρόσφατη ως τάση. Αυτό οφείλεται στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία cocktails περιέχουν χυμούς ή ανθρακούχα που δεν παλαιώνουν, και στο ότι τα περισσότερα bars αρκούνταν να αντιγράφουν δοκιμασμένες συνταγές, χωρίς διάθεση πειραματισμών.  Η αύξηση της ζήτησης για custom, μοναδικές εμπειρίες ήρθε για να το αλλάξει αυτό.

Αν και με ιστορία μικρότερη της δεκαετίας, η παλαίωση cocktails αποτελεί ήδη μια ισχυρή τάση στα καλά bars ανά τον κόσμο. «Πατέρας» της ιδέας θεωρείται ο Jeffery Morgenthaler, διάσημος bartender, bar-owner και συγγραφέας. Η ιδέα: επιλέγεις ή δημιουργείς coctails μόνο με αλκοολούχα ποτά, και τους επιτρέπεις να ξεκουραστούν και να ωριμάσουν σε βαρέλια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πριν τα σερβίρεις. Το αποτέλεσμα:

α) καλύτερη ανάμειξη, άρα πολύ πιο smooth γεύση και

β) κατακόρυφη αύξηση της πολυπλοκότητας της γεύσης, καθώς το coctail δανείζεται και τις γεύσεις του βαρελιού (κάπνισμα, βανίλια, καραμέλα κλπ., ανάλογα με το αλκοόλ που πριν περιείχε το βαρέλι).

Η ιδέα μας ακούστηκε ενδιαφέρουσα. Δοκιμάσαμε παλαιωμένα Negroni και Manhattan σε ταξίδια, και μας άρεσαν ιδιαίτερα. Το πήραμε λοιπόν απόφαση. Στο Monkey Bar πιστεύουμε ότι σερβίρουμε ήδη, εξαιρετικά Negroni. Σε 4 εβδομάδες, η πρώτη μας παρτίδα Barrel aged Negroni (strawberry Infused) θα είναι έτοιμη. Και τότε θα είναι η ώρα των συγκρίσεων! Ανυπομονούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *